Založ si blog

DOPRAVA A JEJ OBNOVA NA SLOVENSKU A V ZAHRANIČÍ

Každý rok sa na jar ukazuje zmena, ktorá sa uskutočnila pred rokom, dvoma, troma. Než sa človek vyberie na nové miesto či navštíviť novú krajinu, pozrie si možnosti spojenia a úroveň dopravy. O dennom dochádzaní do práce nehovoriac. Nedá sa stále vyhovárať na pandémiu, či vojnu. Skôr sa treba pozrieť na to ako sa darí obnovovať a napredovať v doprave v iných krajinách a to brať ako inšpiráciu. Rýchlosť trate a zastarané vozne. Na Slovensku sa tvári IC ako rýchly vlak ale nedosahuje ani tretinu rýchlosti IC vlakov (ICE-320 km a TGV-380 km rýchlovlakov Nemecka či Francúzska. Rakúsko 200 km za hodinu. A také trate má už aj Poľsko, Maďarsko, Srbsko, Maroko a  v Čechách sa začali prvé schvaľovania výstavby. Na Slovensku ani plány ani realizácia. Ekologická doprava musí byť kvalitná a rýchla. Ak má osloviť ľudí v neekologických autách a zaplnených cestách. Musí byť aj pravidelná a vo vhodnom čase počas pracovných aj víkendových dní.

Spoznať úroveň dopravy a jej veľké rozdiely je možné veľmi ľahko. Nielen úroveň vozňa a cestovanie v ňom (služby občerstvenia, Wifi, toalety a iné( ale aj kvalita vozňa samotného /nových aj starých/ je priepastný rozdiel. A to sa pred viac ako dvadsať rokmi niektoré krajiny v oblasti železnice považovali za rozvojové, dnes preskočili Slovensko. V roku 2022 na Slovensku jazdia vozne aj 40 – 50 rokov staré, kde máte pocit, že ste v roku 1973, pričom vtedy to bolo pokrokové, dnes je to zastaralé. Nedajú sa otvoriť okná i dvere alebo zavrieť, nedá sa použiť toaleta alebo dá ale cez hranicu toho čo kultúra cestovania je štandardom a pre ľudí so silným žalúdkom a dobrou imunitou. Nové vozne praskajú, chrčia, bzunia alebo sú tak natlačené sedačky na sebe, že aj japonci a filipínci by mali čo robiť aby sa tam zmestili. Cyklodoprava vám bráni v prechádzaní z vozňa do vozňa lebo zasahuje do uličky a ešte si musí cestujúci priplatiť miestenku na bicykel a aj pre seba, čo je až neuveriteľné. Takto sa teda doprava na Slovensku rozvíja alebo degeneruje. Vyhliadky sa len veľmi pomaly realizujú a svet nás preskočil. Aj ten rozvojový. Ak sa radikálne nezmení prístup k doprave a k ekologickej doprave zvlášť budeme zaostávať viac a viac.  

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

zuzankasvet

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 367x
Priemerná čítanosť článkov: 367x

Autor blogu

Kategórie

Archív