Založ si blog

DOPRAVA A JEJ OBNOVA NA SLOVENSKU A V ZAHRANIČÍ

Každý rok sa na jar ukazuje zmena, ktorá sa uskutočnila pred rokom, dvoma, troma. Než sa človek vyberie na nové miesto či navštíviť novú krajinu, pozrie si možnosti spojenia a úroveň dopravy. O dennom dochádzaní do práce nehovoriac. Nedá sa stále vyhovárať na pandémiu, či vojnu. Skôr sa treba pozrieť na to ako sa darí obnovovať a napredovať v doprave v iných krajinách a to brať ako inšpiráciu. Rýchlosť trate a zastarané vozne. Na Slovensku sa tvári IC ako rýchly vlak ale nedosahuje ani tretinu rýchlosti IC vlakov (ICE-320 km a TGV-380 km rýchlovlakov Nemecka či Francúzska. Rakúsko 200 km za hodinu. A také trate má už aj Poľsko, Maďarsko, Srbsko, Maroko a  v Čechách sa začali prvé schvaľovania výstavby. Na Slovensku ani plány ani realizácia. Ekologická doprava musí byť kvalitná a rýchla. Ak má osloviť ľudí v neekologických autách a zaplnených cestách. Musí byť aj pravidelná a vo vhodnom čase počas pracovných aj víkendových dní.

Spoznať úroveň dopravy a jej veľké rozdiely je možné veľmi ľahko. Nielen úroveň vozňa a cestovanie v ňom (služby občerstvenia, Wifi, toalety a iné( ale aj kvalita vozňa samotného /nových aj starých/ je priepastný rozdiel. A to sa pred viac ako dvadsať rokmi niektoré krajiny v oblasti železnice považovali za rozvojové, dnes preskočili Slovensko. V roku 2022 na Slovensku jazdia vozne aj 40 – 50 rokov staré, kde máte pocit, že ste v roku 1973, pričom vtedy to bolo pokrokové, dnes je to zastaralé. Nedajú sa otvoriť okná i dvere alebo zavrieť, nedá sa použiť toaleta alebo dá ale cez hranicu toho čo kultúra cestovania je štandardom a pre ľudí so silným žalúdkom a dobrou imunitou. Nové vozne praskajú, chrčia, bzunia alebo sú tak natlačené sedačky na sebe, že aj japonci a filipínci by mali čo robiť aby sa tam zmestili. Cyklodoprava vám bráni v prechádzaní z vozňa do vozňa lebo zasahuje do uličky a ešte si musí cestujúci priplatiť miestenku na bicykel a aj pre seba, čo je až neuveriteľné. Takto sa teda doprava na Slovensku rozvíja alebo degeneruje. Vyhliadky sa len veľmi pomaly realizujú a svet nás preskočil. Aj ten rozvojový. Ak sa radikálne nezmení prístup k doprave a k ekologickej doprave zvlášť budeme zaostávať viac a viac.  

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

zuzankasvet

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 360x
Priemerná čítanosť článkov: 360x

Autor blogu

Kategórie

Archív